Οι αμυγδαλές αποτελούνται από λεμφικό ιστό που βρίσκεται στο πλάγιο του φάρυγγα. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) βρίσκονται ψηλά στην οροφή του φάρυγγα στο βάθος της ρινικής κοιλότητας.
Ο σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση των αμυγδαλών και / ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη διόγκωσή τους ή επανειλημμένες περιπτώσεις λοιμώξεων (αμυγδαλίτιδες), με αποτέλεσμα να προκαλείται αναπνευστική δυσχέρεια, δυσκολία κατά την αναπνοή ή υπνική άπνοια (διακοπή του φυσιολογικού κύκλου των αναπνοών στον ύπνο). Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.
Πότε θα πρέπει να ζητήσω ιατρική εκτίμηση?
Θα πρέπει απευθυνθείτε σε ιατρό ΩΡΛ όταν το παιδί σας εμφανίζει τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας και αδενοειδίτιδας ή συμπτώματα λόγω της υπερτροφίας όπως άπνοιες κατά τον ύπνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αδενοειδίτιδας – αμυγδαλίτιδας;
- Διόγκωση των αμυγδαλών – αδενοειδών
- Λευκωπή ή κίτρινη επίστρωση στις αμυγδαλές
- Αλλαγή στην φωνή
- Πόνος στον λαιμό με συνοδό αντανάκλασή του στο αυτί
- Διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες
- Επώδυνη κατάποση
- Πυρετός
- Δύσοσμη αναπνοή
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτροφίας των αμυγδαλών – αδενοειδών;
- Αναπνοή από το στόμα και όχι από την μύτη
- Η φωνή είναι αλλοιωμένη
- Χρόνιες ρινικές εκκρίσεις
- Ροχαλητό την νύκτα
- Ανήσυχος ύπνος με διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα (άπνοιες)
Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επέμβαση;
- Μιλήστε στο παιδί σας και συζητήστε τους φόβους και τις ανησυχίες του διαβεβαιώνοντάς του ότι θα είσαστε δίπλα του.
- Εξηγήστε ότι η επέμβαση γίνεται για να νοιώθει και να ζεί καλύτερα.
- Αφιερώστε χρόνο μαζί του προ και μετά της επέμβασης.
- Ενημερώστε το ότι θα νοιώθει πόνο στον λαιμό, που ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμος με σιρόπι.
- Συζητήστε με τον ιατρό ό,τι σας απασχολεί.
Ας δούμε τα συμπτώματα τα οποία περιμένουμε να εμφανισθούν μετά την επέμβαση:
- πόνος στο λαιμό, που θα διαρκέσει, μόνο για μερικές ημέρες. Στους ενηλίκους ο πόνος διαρκεί περισσότερο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος είναι πιο έντονος μεταξύ της τέταρτης και έκτης ημέρας μετά την επέμβαση, όμως προοδευτικά σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Για την αντιμετώπιση του πόνου χορηγείται κατάλληλη αναλγητική αγωγή, η οποία σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πόνου.
- χαμηλή πυρετική κίνηση, η οποία και είναι απολύτως αναμενόμενη. Για τον σκοπό αυτό χορηγείται μετεγχειρητικά αντιβίωση που πρέπει να λαμβάνεται για μια εβδομάδα. Εάν, σε οποιαδήποτε περίπτωση, εμφανισθεί πυρετός πάνω από 38 βαθμούς τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο Λαζαρίδη Νικόλαο. Αντίθετα από ότι συμβαίνει με τον πόνο, τα παιδιά ανεβάζουν πυρετό πιο εύκολα από τους ενήλικες.
- μπορεί να εμφανισθεί πόνος στα αυτιά. Το σύμπτωμα αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, γιατί ο πόνος δεν οφείλεται σε πάθηση του αυτιού, αλλά είναι καθαρά αντανακλαστικός πόνος, δηλαδή προέρχεται από την περιοχή της επέμβασης και όχι από το αυτί. Ο πόνος θα φύγει καθώς προχωρά η επούλωση του χειρουργικού τραύματος. Θα πρέπει να με ειδοποιήσετε στην περίπτωση που το αυτί συνεχίζει να πονά, ενώ ο λαιμός έχει σταματήσει, όπως επίσης και στην περίπτωση που υπάρχει ωτικό έκκριμα, δηλαδή παρατηρήσετε παρουσία υγρού στο πτερύγιο του ωτός.
- μπορεί να εμφανισθεί κακοσμία στόματος. Η κακοσμία θα φύγει οριστικά όταν η επούλωση ολοκληρωθεί.
- αλλαγή στη χροιά της φωνής. Συμβαίνει μόνον περιστασιακά και υποχωρεί πλήρως όταν η επούλωση ολοκληρώνεται.
Μετεγχειρητικές οδηγίες
Μετεγχειρητικά προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή, δίοτι εάν ο ασθενής φάει κάτι το οποίο είναι πιο σκληρό από ότι πρέπει, τότε μπορεί να τραυματισθεί, να "ξυθεί" η περιοχή της εγχείρησης και έτσι να εμφανισθεί αιμορραγία. Ο ασθενής θα πρέπει να πίνει ελεύθερα πολλά υγρά. Εάν δεν λάβει αρκετά υγρά τότε μπορεί να παρουσιαστεί αφυδάτωση, κάτι που θα καθυστερήσει την ανάρρωση. Τα πρώτα σημεία της αφυδάτωσης είναι η ελαττωμένη ποσότητα ούρων και το στεγνό στόμα. Τα γαλακτοκομικά κάνουν το σάλιο πιο πυκνό, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι υπάρχει αφυδάτωση. Όξινοι χυμοί, θα πρέπει να αποφεύγονται (πορτοκάλι, λεμόνι). Χυμοί μπανάνα, βερύκοκο, φράουλα κλπ καταναλώνονται ελεύθερα, όπως και το τσάι και το χαμομήλι. Αεριούχα ποτά επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ανθρακικό οξύ.
Αποφύγετε τον συγχρωτισμό με άτομα που έχουν γνωστή λοίμωξη του αναπνευστικού (π.χ. κοινό κρυολόγημα, πνευμονία) ή μικρά παιδιά τα οποία είτε είναι άρρωστα είτε βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κίνηση μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μερικές ημέρες ανάρρωσης πριν επιστρέψουν πλήρως στις συνηθισμένες τους δραστηριότητες.
Μεταξύ της εβδόμης και δεκάτης ημέρας μετά την επέμβαση, η κρούστα (επίπαγος) που δημιουργείται επάνω στο σημείο της εγχείρησης πέφτει. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό περνά απαρατήρητο μπορεί όμως, σε λίγες περιπτώσεις να δώσει λίγο αίμα, κάτι που θα φανεί αμέσως στο σάλιο. Το αίμα, συνήθως, καθαρίζει αμέσως και χωρίς προβλήματα. Στην περίπτωση που το σάλιο δεν καθαρίσει πλήρως, πρέπει να με ενημερώσετε έγκαιρα.
Οι γονείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι το παιδί τους ακόμη ανπνέει από το στόμα, κάτι τέτοιο οφείλεται στο μετεγχειρητικό οίδημα των χειρουργημένων ιστών. Όταν το οίδημα παρέλθει, συνήθως μετά από 10 ημέρες, η αναπνοή αποκαθίσταται. Η περιοχή από όπου αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές καλύπτεται με μία λευκωπή επίστρωση που προκαλεί δύσοσμη αναπνοή. Οι λευκωπές αυτές πλάκες είναι η φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης και πέφτουν συνήθως μετά από πέντε έως δέκα ημέρες.
Κατά την έξοδό σας από την κλινική, θα πάρετε τις συνταγές για το αντιβιοτικό και το αναλγητικό, καθώς επίσης και τις σχετικές οδηγίες διατροφής και επανεξέτασης στο ιατρείο συνήθως μετά από μία εβδομάδα. Τη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να την αρχίσετε αμέσως. Μην χρησιμοποιήσετε άλλο αναλγητικό πέραν αυτού που σας έχει χορηγηθεί με τη συνταγή.